Wytrawne muffinki z brokułem i serem gorgonzola
28 marca
Składniki na około 10 szt:
- 1,5 szkl mąki pszennej,
- 100 g sera Gorgonzola Dolce marki IGOR (dystrybucja w Polsce Temar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- kilka różyczek brokuła.
Różyczki brokuła blanszujemy kilka minut i odcedzamy. Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli mleko, olej oraz jaja. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy, aż do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ser gorgonzola rozdrabniamy na niewielkie kawałeczki i dokładamy do masy. Tak samo robimy z brokułem.
Uzyskaną masą uzupełniamy papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i podajemy z dowolnym sosem. Bardzo dobrze smakują również bez niego, więc tutaj pozostawiam Wam wolną rękę.
Smacznego!
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.