Gofry, tosty czy grill? Russell Hobbs Fiesta 3w1 + przepis na gofry
02 grudnia
Przepis na gofry (około 12 porcji)
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju.
Na samym początku włączamy gofrownicę, aby zdążyła się nagrzać. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Natomiast w drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli mleko, jajka oraz olej. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszany do dokładnego ich połączenia. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy gotową masę. Możecie posmarować ją odrobiną tłuszczu, ale nie jest to konieczne. Gofry pieczemy około 4 minut. Najlepiej jeśli sami podejrzycie czy gofry po tym czasie są dla Was odpowiednie.
Ważne, aby gofry po upieczeniu ułożyć np. na kratce od piekarnika, tak aby mogły z jednej i z drugiej strony odparować. Będą wówczas chrupiące, w innym przypadku staną się miękkie i gumowe.
Sprawdź aktualną cenę na Ceneo.pl
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.