Szparagi w cieście francuskim z szynką Prosciutto i serem
09 czerwca
Sezon na szparagi w pełni, dostępne są praktycznie w każdym sklepie, w atrakcyjnej cenie. Przyznam szczerze, że polubiłam je dość niedawno. Muszę jeszcze przekonać do nich Pawła i dziewczynki co może mi zająć trochę więcej czasu ;) Moi rodzice jedzą szparagi obtoczone w jajku i bułce tartej, mi najlepiej smakują w cieście francuskim. Przepis na szparagi w takiej postaci chciałabym Wam przedstawić :)
Składniki:
- 500g szparagów zielonych,
- opakowanie szynki Prosciutto,
- kilka plasterków żółtego sera,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko.
Szparagi, myjemy, osuszamy, odrywamy dolną część i obieramy. Rozłożone ciasto francuskie dzielimy nożem na paski o szerokości około 1 cm. Szynkę oraz ser również kroimy na wąskie paski i układamy na paski ciasta francuskiego. Każdy pasek owijamy dookoła szparaga i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu szparagi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Możemy podawać je z dodatkiem sosu czosnkowego.
Smacznego!
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.