Domowy przecier pomidorowy
26 października
Kto z Nas nie lubi spaghetti czy pizzy z pysznym przecierem pomidorowym. W Naszym domu nie ma tygodnia, żebyśmy nie wykorzystali, w którymś z przepisów przecieru. Zawsze dodawałam ten kupowany w sklepie, sprawdzałam skład i wybierałam ten, w którym faktycznie były pomidory. Ale odkąd pojawiły się dzieci, i odkąd zwracam większą uwagę na to co jemy - przecier wolę zrobić sama. Chyba musiałam dorosnąć, do tego, aby postawić na swojskie, domowe przetwory.
I mimo tego, że przepis jest na prawdę prosty, to trochę jednak trzeba tym Naszym pomidorkom czasu poświęcić. Miałam do dyspozycji 17 kg pomidorów i powiem Wam, że po pewnym czasie miałam ich dość ;)
Najlepsza odmiana pomidorów to lima. Podłużne, zawierające mało nasion i soku, a dużo miąższu.
Składniki:
- pomidory,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Pomidory myjemy, (ja wydrążałam gniazda) kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgotowujemy je. Następnie przecieramy przez sito do drugiego garnka i zagotowujemy.
Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Odparowujemy na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru przez około 15-20 minut. Czynność tę powtarzałam przez 2 dni, aby przecier był naprawdę gęsty.
Gorący sos rozlewamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.