Karkówka w sosie z Coca-Colą
16 września
Karkówkę polubiłam dopiero jakiś czas temu, zawsze kojarzyła mi się z mięsem tłustym, takim, które trudno przyrządzić. No i nie oszukujmy się, ale dla mnie to mięso dla facetów :) I tak od grilla do grilla, od obiadu do obiadu karkówka coraz częściej gości na Naszym stole :) Dziś chciałam zaproponować Wam karkówkę w sosie z dodatkiem Coca-Coli. Danie oczywiście nie jest dietetyczne, ale kto z Nas nie lubi od czasu do czasu dobrze zjeść :)
Składniki:
- około 800g karkówki,
- dowolna przyprawa do smaku,
- 1 szklanka Coca Coli,
- 1 szklanka ketchupu,
- 1/2 szklanki musztardy (jeśli ketchup był łagodny użyjcie musztardy Dijon, jeśli ketchup był pikantny dodajcie musztardę łagodniejszą),
- olej lub smalec do smażenia,
- 5 dużych ziemniaków,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- pietruszka,
- papryka słodka i wędzona.
Karkówkę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy na plastry. Lekko rozbijamy każdy z nich i posypujemy przyprawą. Smażymy na odrobinie rozgrzanego tłuszczu. Składniki sosu (Coca Colę, ketchup oraz musztardę) dokładnie ze sobą mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa, a na nie wylewamy przygotowany sos. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Tym razem postanowiłam przygotować pieczone ziemniaczki. Ziemniaki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy delikatnie na paseczki grubości około 5 mm uważając, aby nie przeciąć do końca. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek oraz przyprawy. Przygotowanymi przyprawami nacieramy ziemniaki. Pieczemy wyłożone na folii aluminiowej, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
Smacznego!
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.