Pizza bez drożdży

02 lutego

Do znalezienia przepisu na ciasto do pizzy bez drożdży zmusiły mnie dwie rzeczy: po 1, nie raz pisałam już, że jestem antytalenciem jeśli chodzi o ciasta, szczególnie te które trzeba piec. Oczywiście zaliczają się do nich również ciasta drożdżowe. Mogę mieć milion przepisów, mogę piec te biedne ciasta codziennie, a i tak pójdzie coś nie tak. Drugi powód to taki, że w Naszym domu pizza może być każdego dnia. No może jeszcze nie na wszystkie posiłki, ale każdy z Nas ją lubi. I jak pomyślę sobie o codziennym wyrabianiu ciasta, a tym bardziej o czasie oczekiwania na jego wyrośnięcie to widzę przed oczami domowników i ich głośne "Długo jeszcze???". Także podziękowałam za drożdże i postawiłam na szybszą wersję pizzy co wcale nie oznacza, że mniej smaczną :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2/3 szklanki mleka, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli, bazylii, pieprzu, ziół,
- dodatki do pizzy.

Wszystkie składniki mieszamy ręcznie w misce, ugniatamy, aż do momentu kiedy ciasto stanie się sprężyste. W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na blaszce lub formie silikonowej w zależności jakie ciasto lubimy - cienkie lub grube. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy dodatki na cieście. Pieczemy około 30 minut. 
 Wpis powstał w ramach współpracy z marką Prymat.

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram