Jim Beam Bourbon Whiskey - legenda smaku
22 lipca
Whisky piłem od zawsze, częściej, rzadziej, w towarzystwie i w pojedynkę, czystą, z lodem, z colą. Rzadko zwracałem uwagę czy to whisky czy whiskey, single malt czy blended. A jak wiecie diabeł tkwi w szczegółach, więc postanowiłem bardziej się przyjrzeć temu jaki trunek piję. Zdobytą wiedzą podzielę się oczywiście z Wami.
I tak whisky to bursztynowy trunek pochodzący głównie spoza USA i tworzony z mieszanki zbóż z przewagą jęczmienia. Whiskey natomiast to amerykański alkohol, którego częścią w minimum 51% jest kukurydza. Single malt wytwarzany jest w całości z jednego rodzaju słodu, a blended to po prostu mieszanka kilku rodzai. Jest jeszcze bourbon - nasz dzisiejszy bohater i teraz o nim słów kilka.
Bourbon produkowany jest prawie wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, w stanie Kentucky. Stamtąd pochodzi też Jim Beam Bourbon Whiskey. Powstaje z mieszanki zbóż składającej się w ponad połowie z kukurydzy połączonej z krystalicznie czystą, odżelaźnioną, źródlaną wodą. Całość wlewana jest do nowych, opalanych dębowych beczek, używanych tylko raz. Bourbon następnie leżakuje ponad cztery lata, zyskując w tym czasie wyjątkowe nuty zapachowe oraz nabiera złożonego, trwałego smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym.
Spróbowałem Jim Beam Bourbon Whiskey i... się zakochałem (może Iwona nie będzie zazdrosna :)) Szczerze polecam każdemu wielbicielowi whiskey, whisky, bourbonów, single maltów i blendów. Polecam, bo smakuje wyśmienicie, ma piękny bursztynowy kolor, jest marką znaną i uznaną na świecie i to po prostu wstyd nie znać jego smaku. Także... Na zdrowie!!!
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Jim Beam.
Pamiętaj - korzystaj z alkoholu odpowiedzialnie. Wspieramy politykę odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu.
0 komentarze
Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.