Frytki z batatów

14 maja

Pierwszy raz z batatami spotkałam się w jednej z białostockich restauracji. Od razu przypadły mi do gustu i powiedziałam sobie, że zacznę je kupować. Niestety mimo kilku wizyt w białostockich hipermarketach nie spotkałam się z nimi. Dopiero podczas wizyty w Piotrze i Pawle udało mi się je dostać... Kiedy szczęśliwa podchodziłam do skrzynki, w której leżały moim oczom ukazała się ich cena... 10,99 zł/kg. Rozsądek wziął górę: Heloł jeszcze nie oszalałaś do tego stopnia, żeby kupować bądź co bądź ziemniaki za 11 zł!!! I na tym zakończyło się Nasze pierwsze prywatne spotkanie ;) Dałam sobie spokój z szukaniem ich w innych sklepach, aż natrafiłam na nie w Biedronce w cenie 7,99 zł/kg. Taką cenę byłam w stanie zaakceptować (nie sugerujcie się tym, że było po wypłacie :P) Kupiłam, wypróbowałam, posmakowałam i powiedziałam sobie, że jeżeli znajdę je w jeszcze niższej cenie to będę je kupować ;) I otóż pewnego pięknego dnia będąc na zakupach w Realu doznałam szoku... Dwa razy sprawdziłam cenę, żeby nie było zaskoczenia przy kasie :P Do dziś nie wiem czy to była pomyłka czy nie, ale bataty kupiłam w cenie 3,02 zł/kg!!! Może powtórzę - 3,02 zł/kg!!! Szczęśliwa zapakowałam bataty do torby, czym prędzej udałam się do domu i postanowiłam je godnie wykorzystać :D 

Może warto wspomnieć dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki. Przede wszystkim powinny je jeść osoby będące na diecie. Mają niski indeks glikemiczny co oznacza, że po ich spożyciu będziemy dłużej syci. Bataty są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw. Dla osób uprawiających sport są źródłem potasu, uzupełniają mikroelementy. Dodatkowo zawierają beta-karoten, który ma wpływ na naszą cerę, witaminę C oraz witaminy z grupy B. 

Jak przygotować bataty? Odpowiedź jest prosta - tak jak ziemniaki: możemy je ugotować, upiec czy zrobić z nich placuszki. Ja postanowiłam zrobić frytki. 

Składniki:
- 2 bataty
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- zioła prowansalskie

Bataty obieramy, myjemy, osuszamy. Kroimy tak jak na frytki (w słupki). Wkładamy do miski, polewamy oliwą z oliwek, mieszamy dokładnie ręką. Posypujemy przyprawami i jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby wszystkie przyprawy połączyły się z frytkami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. 

Dla przełamania smaku możemy podawać je z sosem czosnkowym lub ziołowym. Moja wersja frytek z batatów podana jest z surówką z marchewki i pora :)

Warto dodać, że po upieczeniu frytki nie są chrupiące tak jak ze zwykłych ziemniaków a miękkie i delikatne :)
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram