Piersi z kurczaka marynowane w occie balsamicznym?! Dlaczego nie!

21 kwietnia

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na tą sałatkę pomyślałam sobie: "O matko ocet balsamiczny! Jak to musi okropnie smakować!" Do dziś, za każdym razem kiedy ją robię, jestem wręcz gnębiona przez domowników z powodu zapachu octu roznoszącego się po całym domu ;) Ale dla mnie to nie przeszkadza! Dla mnie ta sałatka jest pyszna! Przepis pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne 25". Zawarte są w niej proste, niedrogie a co najważniejsze pyszne przepisy na słono i słodko :) Przepis jest lekko zmodyfikowany a przedstawia się tak:

Składniki (na 1 osobę):
- 1 pomidor
- pół piersi z kurczaka
- garść ulubionych sałat
- oliwa z oliwek
- sól

Marynata:
- ząbek czosnku
- 5 łyżek octu balsamicznego
- tymianek (łyżeczka)
- rozmaryn (łyżeczka)
- zioła prowansalskie (łyżeczka)

Do miseczki wsypujemy zioła, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Przekładamy do miseczki z marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z oliwek. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i smażymy około 2 minut z każdej strony. Pomidory kroimy w plastry.
Na środku talerza umieszczamy garść sałat. Mięso układamy naprzemiennie z pomidorami. Możemy polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą morską. 

Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram