Conchiglioni z mięsem mielonym lub szpinakiem

13 kwietnia

Pomysł na kolejne danie pochodzi z kuchni włoskiej. Oczywiście możecie je dowolnie modyfikować dodając np. kukurydzę czy mozzarellę lub po prostu to co macie obecnie w lodówce ;) Przepis chodził mi po głowie od dłuższego czasu i w końcu postanowiłam go wypróbować. Muszę się przyznać, że bardziej smakują mi muszle nadziewane mięsem mielonym, ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała innej wersji :)

Składniki: 
- 200 g makaronu conchiglioni
- ser żółty do posypania

Farsz I:
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 300 g mięsa mielonego
- pomidory w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bazylia

Farsz II:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 80 g sera feta
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz

Makaron gotujemy o około 5 minut krócej niż podano na opakowaniu. Uważnie odcedzamy, aby makaron się nie porozrywał. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną oliwą patelnię wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy aż mięso się zarumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz bazylią. W oddzielnym rondelku podgrzewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią. Połowę sosu przekładamy do mięsa. Mieszamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduszamy szpinak. Dodajemy ser feta i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż woda odparuje. 
W naczyniu żaroodpornym rozkładamy sos pomidorowy. Część muszli wypełniamy farszem z mięsa mielonego a część szpinakiem. Na sos układamy wypełnione muszle i posypujemy je tartym serem. Ja akurat miałam ser w kostkach. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut. 

Jeśli zostanie Wam farsz spokojnie możecie wykorzystać go na drugi dzień przygotowując spaghetti :)
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram