Muffinki czekoladowo - bananowe wg Nigelli Lawson

24 marca

Szybkie i proste muffiny, które zrobi każdy! Nawet taki antytalent cukierniczy jak ja ;) Nie przepadam za czekoladowymi ciastami jednak czego się nie robi dla dwóch łasuchów mieszkających ze mną pod jednym dachem :) Pominę fakt, że zdecydowanie szybciej zniknęły ze stołu niż się na nim pojawiły :)


Składniki na 12 sztuk:
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jaja
- 225 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy foremkę na muffinki oraz papilotki. Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy olej, jaja oraz cukier. Cały czas mieszamy mikserem (na wolnych obrotach) lub łyżką. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki (mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia). Przesiewamy do mokrych składników, cały czas mieszając. Po połączeniu wszystkich składników nakładamy masę do foremek. Pieczemy od 15 do 20 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy. 
Smacznego!

Zobacz również

0 komentarze

Pisząc komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych.

Facebook

Instagram